Menu

Aineet: Päihderiippuvuus

On itsestään selvää, että jokainen meistä tahtoo elämänsä aikana tuntea mielihyvää. Tämän tuntemuksen saavuttamiseksi ihminen on keksinyt nauttia erilaisia ulkoisia aineita, vaarattomimpana esimerkkinä vaikkapa pala suklaata joka ilta. Toisesta ääripäästä voimme käyttää esimerkkinä muun muassa erinäisiä huumausaineita. Lähes mihin tahansa nautintoaineeseen voi kehittyä riippuvuus, mutta tässä artikkelissa käytämme esimerkkeinä yleisimpiä päihteitä; alkoholia, tupakkaa ja huumausaineita.

Kuinka päihderiippuvuus syntyy

Ulkoisiin aineisiin kehittyy riippuvuus yleensä silloin, kun näitä nautintoaineita käytetään lyhyen ajan sisään useita kertoja. Joskus, aineesta riippuen, voi riippuvuus kehittyä jo ensimmäisestä kerrasta. Esimerkiksi tupakan valmistuksessa käytetty nikotiini on erittäin addiktoiva aine, jolloin se saattaa viedä mukanaan jo ensimmäisellä kokeilukerralla. Usein päihderiippuvuuden kehittymiseen menee kuitenkin hieman pitempi aika.

Ulkoisesti nautittaviin aineisiin kehittyvä riippuvuus syntyy aivojen mielihyväkeskuksessa. Naitittu aine aiheuttaa toivotunlaisen olotilan; onnellisen, rentoutuneen. Esimerkiksi alkoholijuomia käytetään yleisesti juurikin rentoutumiseen alkoholin humalluttavan vaikutuksen vuoksi.

Kun sitten aivot rekisteröivät tämän hyvänolontunteen, muodostuu positiivinen tunnereaktio aineen ja aivojen välille ja ihminen palaa kerta toisensa jälkeen hyväksi havaittuun keinoon. Pian alkoholi on käytössä elämän iloissa kuin suruissakin selviämiseen.

Päihderiippuvuuden seuraukset

Päihderiippuvuus on yksi vaarallisimmista riippuvuuksista. Tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää ja keuhkoahtaumatautia, jotka molemmat ovat tappavia tauteja. Alkoholimyrkytys on kaikille peruskoulun käyneille tuttu ja huonoimmassa tapauksessa saattaa sekin johtaa kuolemaan, omaan kieleensä taikka oksennukseensa saattaa tukehtua. Huumausaineiden yliannostus saattaa viedä hengen samantien.

Esimerkiksi alkoholin satunnainen käyttö, pienissä määrin ei vielä ole kropalle haitaksi, mutta tupakka ja lähes kaikki huumausaineet tekevät ihmiselle hallaa heti alusta alkaen. Onneksi tupakoijan keuhkot voivat vielä puhdistua, mutta mikäli keuhkoahtaumatauti on jo ehtinyt kehittyä, ei se enää lopettamisenkaan jälkeen parane.

Huumausaineet taas saattavat aiheuttaa pysyviä ongelmia aivoissa ensikerrasta asti, eikä esimerkiksi hermovaurioita pysty korjaamaan, vaikka huumeiden käytön lopettaisi.

Ruumiillisten seurausten lisäksi päihderiippuvuus vaikuttaa myös henkisesti ja sosiaalisesti.

Kuinka tunnistaa päihderiippuvuus

Päihderiippuvuutta ei ole vaikea tunnistaa katukuvasta ja kun osaa etsiä merkkejä, sen tunnistaa helposti myös itsessään ja läheisissään. Seuraavat merkit kertovat, että olisi syytä suunnata ammattiauttajan pakeille, ennen kuin on liian myöhäistä.

  • Piilottelet päihdeaineita muilta, läheisiltäsi ja perheenjäseniltä
  • Tunnet syyllisyyttä ja/tai häpeää päihteiden käytöstäsi
  • Tunnet pakonomaista tarvetta käyttää kyseessä olevaa päihdeainetta, ajatuksesti pyörivät jatkuvasti sen ympärillä
  • Ahdistut, hermostut ja/tai tunnet olosi turhautuneeksi, mikäli et pääse käyttämään ko. päihdettä, olet poissaoleva
  • Saat fyysisiä vieroitusoireita, mikäli et pääse käyttämään ko. päihdeainetta; esim. pahoinvointi, päänsärky, huimaus, käsien tärinä
  • Ulkonäkösi muuttuu; esimerkiksi iho muuttuu kelmeäksi
  • Et enää välitä tai kiinnostu asioista

Päihderiippuvuudesta voi parantua

Ulkoisesti nautittavista aineellisista riippuvuuksista voi parantua. Vieroituis ei tule olemaan helppoa, eikä välttämättä nopeaa, mutta riittävällä tahdonvoimalla, oikealla avulla, tarvittaessa lääkityksellä ja kunnollisen tukiverkon avulla riippuvuus on selätettävissä.

Kuten missä tahansa muussakin riippuvuudessa, parantumisen ensimmäinen askel on ongelman tiedostaminen ja hyväksyminen. Päihderiippuvuus on sairaus ja siihen on hoitokeinot, aivan kuin esimerkiksi diabetekseen. Ja aivan kuten diabetes, on päihderiippuvuus mukanasi loppuelämän, kyseessä on siis pitkäaikainen taisto – siksi ehkä parantuminen on väärä sanavalinta.

Päihdevieroituksessa voidaan käyttää kahta lähestymistapaa, psykologista taikka psykologista ja lääkinnällistä. Suurin työ tapahtuu kuitenkin potilaan psyyken parissa, lääkkeet ovat tukemassa prosessia. Lisäksi riippuvaisen on oltava valmis luopumaan päihdeaineestaan kokonaan, se ei enää voi olla osa elämää.

Päihderiippuvuutta ei selätetä yhdessä yössä, vieroitus on pitkä ja raskas, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen.