Menu

Riippuvuus osana elämää

Meistä jokainen on todennäköisesti kohdannut jonkinasteista riippuvuutta elämämme aikana. Se ei välttämättä ole osa omaa itseämme, mutta mitä todennäköisemmin joku läheisimmistämme kärsii riippuvuudesta. Maailmassa, jossa elämme nykypäivänä, riippuvuudet ovat jokapäiväisiä asioita, joihin ei välttämättä tajua kiinnittää huomiota. Ihminen, joka kärsii riippuvuudesta, ei pysty hallitsemaan mielihaluaan, eikä tekojaan, vaan riippuvuus hallitsee häntä.

addiction

Riippuvuus yksinkertaistettuna

Lähes mikätahansa käytösmalli, joka viedään äärirajoille, voi muodostua riippuvuudeksi. Harmittomalta vaikuttavasta tavasta voi yllättävän helposti kehittyä riippuvuus.
Kerran viikossa kavereiden kesken pelatusta pokeripelistä voi yllättäen tulla liian koukuttavaa, tai jokailtaisesta suklaapatukasta niin tärkeä osa rentoutusta, että sen väliin jättäminen saa aikaan stressiä.

Ihminen on luonnostaan altis vaikutteille ja tahtookin uusia mielihyvää aikaansaaneen tunteen. Riippuvuuteen taipuvaisilla ihmisillä on luonteenomaista eräänlainen, kärkkäästi ilmaistu, heikkous juuri tätä mielihyvän tunnetta kohtaan. Tunteen tahdotaan kestävän mahdollisimman pitkään, mikä johtaa esimerkiksi useamman suklaapatukan syömiseen. Ennenpitkää toleranssi kuitenkin kasvaa ja jatkuvasti vaaditaan enemmän, jotta mielihyvän saavuttaa. Tällöin harmittomalta vaikuttanut tapa on jo muodostunut riippuvuudeksi.

Riippuvuuden mekaniikka

Tarskastellaanpa riippuvuuden määritelmää hieman tarkemmin.

Riippuvuus on krooninen sairaus, joka vaikuttaa aivojen mielihyvä- ja motivaatiokeskukseen, ynnä muihin vastaaviin aivojen toimintoihin. Riippuvuudesta kärsivä ihminen ei pysty hallitsemaan tekojaan taikka tekemään rationaalisia päätöksiä koskien käytöstään, vaikka kohtaisivat negatiivisia seuraamuksia.

Yhdistelmät ja mahdollisesti addiktoivat kokemukset aktivoivat aivojen mielihyväkskuksen. Näitä laukaisevia tekijöitä kutsutaan myös vahvisteiksi, sillä niistä saamamme mielihyvä takaa halumme tehdä sama asia uudelleen. Mitä pitempään teemme ja käytämme näitä vahvisteita, sitä lähemmäs joudumme pistettä, jolloin alamme kärsiä vieroitusoireista, mikäli mielihyvän laukaisijaa ei ole saatavilla.

addiction-health
Riippuvuus on prosessi, joka perustuu aivojen muuttuneeseen mielihyvä- ja motivaatiokeskuksen toimintaan. Syyllisyydentunteet ja kieltäminen ovat osa jokaista riippuvuutta.

Riippuvuuksien kolme kategoriaa

Riippuvuus voi siis kehittyä lähes mitä asiaa tai tapaa kohtaan. Siksi asiantuntijat ovat jakaneet kohteet kolmeen eri kategoriaan. Nämä kategoriat ovat seuraavat:

Näistä voidaan helposti päätellä, millaisista riippuvuuden aiheuttajista on kyse.

Aineet (substances) on todennäköisesti tunnetuin muoto, jossa riippuvuutta esiintyy. Tästä syystä se on usein myös helpoiten huomattavissa. Tähän kategoriaan kuuluvat aineet, jotka tulevat elimistömme ulkopuolelta ja joiden nauttimisella tavoitellaan jonkinlaista muutosta. Näistä yleisimpinä esimerkkeinä alkoholi, huumeet ja tupakka. Näitä kaikkia käytetään mm. rentoutumiseen.

Kontrolliongelmat on kategorioista toinen, joka on helposti havaittavissa. Tässä riippuvuuden muodossa ihminen hakee mielihyvää toiminnalla, eikä niinkään ulkoisesti nautittuna kuten aineiden kohdalla. Tietty käytösmalli, kuten esimerkiksi uhkapelaaminen, luo mielihyväntunteen. Viikottainen pokeripeli tai villi viikonloppu kasinolla ei välttämättä aiheuta kenellekään harmia, mutta jos lopettaminen ajoissa ei onnistu, täyttyy riippuvuuden tunnusmerkit. Tähän kategoriaan voidaan myös lisätä esimerkiksi kleptomania, siis pakonomainen varastelu.

Jännitys onkin tässä kategoriassa isolta osalta juuri se riippuvuutta aiheuttava tekijä, joka moninkertaistuu voitokkaan lopputuloksen aikana.

Käytös kolmantena kategoriana on ehkä hankalin huomata. Tässä tapauksessa mielihyvää ei selkeästikään aiheuta mikään ulkoisesti nautittu aine tai tietty tapa jota ei pysty kontrolloimaan. Työnarkomania on esimerkeistä mitä parhain. Se ei ole välttämättä haitallista kuten alkoholiongelmat, tai aja ihmistä velkaantumaan kuten uhkapelaaminen, mutta se on tätä kaikkea kuluttavampaa. Läheisriippuvuus on myös oiva esimerkki tästä kategoriasta.

Riippuvuuden voi voittaa

Riippuvuus on sairaus, oli se sitten osa mitä tahansa yllä mainittua kategoriaa. Toiset meistä eivät välttämättä osaa nähdä mielensairauksia samalla tavalla, kuin esimerkiksi kuumetta ja syöpää, mutta riippuvuus kulkee silti näiden kanssa käsikädessä.

Siinä missä syöpä ja flunssa ovat molemmat parannettavissa, niin ovat myös riippuvuudet. Toki kuume on helpompi selättää, kuin vuosia jatkunut alkoholismi, mutta oikealla hoidolla, tahdonvoimalla ja ystävien tuella riippuvuudesta voi parantua. Mutta on pidettävä mielessä, että kerran riippuvuudesta kärsinyt henkilö tulee aina olemaan altis sortumaan vanhoihin tapoihin. On siis myönnettävä, että täydellinen parannus ei sanan yksinkertaisimmassa merkityksessä ole riippuvaiselle välttämättä ikinä mahdollista – silti esimerkiksi monet entiset alkoholistit ovat pysyneet koko loppuikänsä raittiina selätettyään riippuvuutensa ja opittuaan hallitsemaan mielihalujaan.

Eminemkin pääsi yli reseptilääkeriippuvuudestaan

GQ lehden haastattelussa tunnettu räppäri Eminem puhuu omasta riippuvuudestaan. Mies on joutunut käymään läpi raskaita jaksoja vieroituksessa ja on malliesimerkki sortumisesta. Lopulta tämä kuitenkin selätti riippuvuutensa reseptilääkkeisiin ja alkoholiin. Tie oli kivikkoinen, mutta erään asian tajuaminen johdatti räppärin lopulta oikealle polulle.

eminem-addiction

”Toisinaan raittius on syvältä ja toivon, että olisin ohjelmoitu kuin normaali ihminen ja voisin vain ottaa yhden drinkin. Mutta se onkin riippuvuuden isoin juttu, kun tajuat, ettet voi pelleillä enää minkään kanssa, ikinä. En koskaan ymmärtänyt, kun ihmiset sanoivat riippuvuuden olevan sairaus. Olin vain, että ’lopeta, idiootti, ei se ole sairaus!’ Lopulta kuitenkin ymmärsin, että kyllä se on.” -Eminem, GQ lehden haastattelussa.

Kun vihdoin ymmärtää, että kyseessä on sairaus ja tunnustaa itselleen sairastuneensa voi riippuvuuden selättäminen oikeasti alkaa.